Prosensa uitgeroepen tot Meest Innovatieve Biotech MKB-onderneming van Europa

Print friendly PDF

November 8, 2011

For immediate release

Leiden, November 8, 2011 – Prosensa, de Nederlandse biofarmaceutische onderneming die zich richt op zeldzame, nog onbehandelbare aandoeningen, is door EuropaBio, de Europese koepel voor biotechnologiebedrijven, uitgeroepen tot Meest Innovatieve Biotech MKB-onderneming van Europa in 2011. De EuropaBio SME Award 2011 werd vanmiddag uitgereikt aan CEO Hans Schikan tijdens een feestelijke ceremonie in Brussel. Met de Award is een bedrag van € 10.000 gemoeid, alsmede een tweejarig lidmaatschap van EuropaBio.

De toekenning van de Award betekent een belangrijke erkenning van Prosensa’s voortrekkersrol bij de hulp aan patiënten en hun families die te maken krijgen met zeldzame, progressief verlopende, invaliderende aandoeningen. Prosensa's belangrijkste product, PRO051 (GSK2402968) voor de behandeling van de ziekte van Duchenne bevindt zich momenteel, in samenwerking met GlaxoSmithKline (GSK), in klinische Fase III. Duchenne is een zeldzame, genetische ziekte die ongeveer 1 op 3.500 pasgeboren jongens treft. Al op tweejarige leeftijd beginnen zich bij deze jongens tekenen van spierzwakte te openbaren. Ze zijn vaak al vóór hun twaalfde aan een rolstoel gebonden en worden niet veel ouder dan dertig jaar. Er is momenteel geen therapie voor DMD beschikbaar.

Prosensa's technologische benadering, RNA-modulatie door middel van 'exon skipping', geldt als een van de meest geavanceerde technieken die bekend zijn in de moderne genetica en moleculaire biologie.

Hans Schikan, CEO van Prosensa zegt:

"In de afgelopen drie jaar is het aantal medewerkers van Prosensa meer dan verdrievoudigd tot tachtig professionals. Professionals met één gemeenschappelijke missie: een behandeling vinden voor de ziekte van Duchenne. We zijn erg trots op deze Award, die een erkenning betekent voor alle medewerkers van Prosensa en onze vele partners, zonder wie we niet naar dit niveau hadden kunnen groeien."

Centraal in Prosensa’s businessmodel staan de nauwe samenwerkingsverbanden met haar universitaire partners, met GSK, evenals met de vele Duchenne patiëntenorganisaties die actief zijn in het vergroten van zowel de bewustwording van de ziekte als het werven van fondsen voor onderzoek en ontwikkeling.

De jury voor de Award, verantwoordelijk voor de uitverkiezing, bestond uit G. Steven Burrill, oprichter en CEO van Burrill & Company, Tom Saylor, CEO van Arecor en voorzitter van EuropaBio’s MKB Platform, Paul Ruebig, Europarlementariër en voorzitter van de MKB-Unie en Nathalie Moll, Secretaris Generaal van EuropaBio.

--EINDE PERSBERICHT--

Over Prosensa

Prosensa, gevestigd op het BioScience Park in Leiden, is een innovatieve biofarmaceutische onderneming die zich richt op het ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren van therapieën gebaseerd op RNA-modulatie bij zeldzame nog onbehandelbare erfelijke aandoeningen, met primaire aandacht voor de ziekte van Duchenne.

De technologie van Prosensa is gebaseerd op samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2009 sloot Prosensa een strategische alliantie met GlaxoSmithKline (GSK) voor onderdelen van zijn exon skipping programma tegen de ziekte van Duchenne. Voor Prosensa’s meest vergevorderde kandidaat medicijn (GSK2402968/PRO051) is in januari 2011 een klinische fase III studie gestart.

Prosensa is een private onderneming, gefinancierd door een internationaal consortium van investeerders bestaande uit Abingworth, AGF Private Equity, GIMV, LSP en MedSciences Capital. Bezoek voor meer informatie over Prosensa de website www.prosensa.com

Over de ziekte van Duchenne

De ziekte van Duchenne is een ernstig invaliderende neuromusculaire aandoening die optreedt bij 1 op de 3.500 jongens. Deze zeldzame ziekte wordt veroorzaakt door mutaties in het dystrofine gen wat leidt tot de afwezigheid van of een afwijking in het eiwit dystrofine. Hierdoor krijgen patiëntjes te maken met een progressieve afname van de spierkracht. Veel van hen komen in een rolstoel aan het begin van hun tienerjaren. Ook de hartspier en de ademhalingsspieren worden uiteindelijk door de ziekte aangetast. Hierdoor overlijden veel patiënten op relatief jonge leeftijd.

Over de EuropaBio SME Award

EuropaBio’s Award voor Meest Innovatieve MKB Biotechonderneming (EuropaBio SME Award) heeft tot doel kleine en middelgrote Europese biotechondernemingen die een innovatieve oplossing voor technische, sociale en ecologische problemen hebben ontwikkeld, te belonen. Met de prijs wil EuropaBio bijzondere en innovatieve ideeën vanuit kleine en middelgrote biotechnologie ondernemingen in Europese landen bevorderen. Een panel van zeer gerespecteerde en onafhankelijke prominenten stelt een shortlist van genomineerden samen en kiest de winnaar.

link to this press release